بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

31 Aralık 2010 Cuma

Aşure


Geçen hafta sonundan beri canım nasıl aşure istiyor nasıl anlatamam :) İlk kez resmen aşerdim yani o kadar :) Anneme de sürekli ne zaman pişireceksin diye sorup durdum ama hanımın gezmesiydi derken araya giren amcaoğlunun düğünü filan geçtiğimiz çarşambaya kısmetmiş..yani iki gün öncesine (not:şuanda masanın üzerinde de tam iki tane kaldı hihi girip çıkıp yiyorum :))
Bu arada amcaoğlumun düğünü demişken bahsetmeden edemeyeceğim...Rabbim tüm gençlere öyle düğün nasip etsin...düğün esnasında bir yabancı gelseydi mekana kesinlikle derdi hani burası Müslüman düğünü diye :) Bilinçli olmak, Allah'ı ve Peygamberini(sav) bilmek sahiden çok güzel ilahilerle ve güzel bir sohbetle coştuk resmen :) Açıkcası gitmeden önce nasıl olacak diye çok meraklıydım ama düğün sonunda mest olmuştum :)

Aşure meselesine geri dönersek, annem ben sabahtan gelirim beraber yaparız..dedi..
bense.. yok! bu defa kendim yapıcam  başarabilecek miyim bakalım yahu  :) diyerek havamı bastım :) ama eve geldiğimde aşure malzemelerine verdiğim parayı şöyle bir hesaplayınca hemen anneciğimi arayıp " sen gel anne sabahtan şimdi ben bulamaç filan yaparsam telef olmasın bunca malzemem :))" dedim :)

Bloglardan baya bir baktım çok değişik tarifler var ama bizim yaptığımız usule en yakın olanı Hatice Abla'nın tarifi oldu  hatta kendisinden öğrendim islimsiz kayısı çirini tarifte lütfen inceleyiniz :) Bilginin küçüğü büyüğü olmazmış sağolsun ne sorsam hemen cevaplar...

Ne demiş Hz.Ali(r.a.) Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum...Allah razı olsun Hatice Abla'dan ve Cahide Abla' dan kendilerinden sahiden çok şey öğrendim..

Gelelim tarifimize..(yaptığımızın tam ölçülerini bilemediğim için Hatice Abla'nın tarifinden izniyle faydalandım..)

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday(dövme),
  • 1/2 su bardağı nohut,
  • 1/2 su bardağı fasulye,
  •  1/2 çay kaşığı tuz,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 portakalın tümünün kabuğunu küçük kareler halinde doğradım,
  • yarım limonun kabuğunu küçük kareler halinde doğradım,
  • 7-8 adet(iki yarım bir adet hesabı) küçük doğranmış tatlı kayısı çiri(islimsiz),
  • veya 6-7 adet gün kurusu kayısı,
  • 4 incir küçük doğranmış olacak,
Yapılışı

1. Buğday,nohut ve fasulye beraber yıkanır ılık veya soğuk suda ıslağa konulur,en az 8 saat bekletilir,suyu süzülür,üzerlerine 3 litre su konulur,düdüklüde kaynamaya bırakılır,kaynayıp üzerinde kefi birikmeye başlayınca,oluşan kefler alınır,tencerenin ağzı kapatılır,en az 1,5 saat dövmeler iyice açılıncaya kadar pişirilir,kapağı açılır.
2. İçine portakal kabukları ilave edilir,karıştırılır,
3. Üzümler sıcak suda en az 2-3 kere yıkanır,10 dak.sıcak suda bekletilir,suyu süzülür,aşureye ilave edilir,tuzu eklenir,karıştırılır.
4. Kıvamı koyu ise biraz daha su ilave edilir,aşure taneli bir çorba kıvamında olmalıdır,ocaktan alındıktan sonra soğuma esnasında da kıvamı artacaktır,
5. 10 dak.pişirilir,en son içine iyice yıkanıp doğranmış kayısılar, yıkanıp doğranmış kuru incir ilave edilir,şekeri de ilave edilir karıştırılıp altı kapatılır,şekeri en son ilave edilir ki pişirirken hemen dip tutmasın,
6. Şekerine bakılır az ise damak tadına göre ilave yapılır,ister sıcak, ister ılık veya soğuk arzu ettiğiniz şekilde, üzerine istediğiniz malzeme ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

Üzerini süslemek için ;
  1. İstenilen miktarlarda, toz tarçın,kabuğu soyulup küçük doğranmış elma,nar taneleri,fındık,ceviz,antep fıstığı vb.evdeki malzemelerden uygun olan ne varsa konulabilir.
Afiyet olsun :)

Yeniyıl kutlaması tabi ki de yapmıyoruz bununla ilgili duygu ve düşüncelerim için sizin buraya TIKLAMANIZI rica ediyorum...

Selametle dostar...

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Her yeniyıl bir başka güzel.. 2011 yeniyıl sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsın. Yeniyıl ınız kutlu olsun.
Canım Allah kabul etsin tekrarını göstersin.Ellerine sağlık harika görünüyor öpüyorum.

zeynep dedi ki...

Allah kabul etsin..Ellerinize sağlık..

Hayatcemresi dedi ki...

Tubacığım,
anne eli değer de güzel olmaz mı?anneciğinin de senin de elinize sağlık,öyle bir tatlı ki değil hamileye,olmayana bile aşerdirir :)
afiyet olsun,sevgilerimle...

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Annenle ellerinize sağlık Tubacım. Afiyet olsun. Bende bütün bir hafta aşure yiyip duruyorum. Hemde faydalı bir tatlı en azından bu yönden bakınca yemekte fayda var diyorum:)

tub@ dedi ki...

Derya abla teşekkürler, Zeynep'cim teşekkürler canım :)

Hatice ablacım aynen öyle anne aşuresi başka oluyor ama bu defa benim elim de değdi yahu tamam ilk kez yaptım inkar etmiyorum ama işin büyük bölümünde ben başroldeydim :)

Arzu'cum teşekkürler :)

Betül Özbir dedi ki...

çok severim bende çok,ama çok zahmetli ya:)heralde ondAn kıymetli bu kadar:)

Hayatcemresi dedi ki...

Tubacığım,
inşaAllah bebekle beraber iyisinizdir,
aşureye 1 tatlı kaşığı nişasta ilavesini yazmayı unutmuştum,bunu da buraya not düşeyim dedim :)
Allah'a emanet ol,güzel haberlerini almak dileğiyle...

 
designed by GeCe for only Tuba'nın Tarifleri